Symposium Melkveebedrijf Haskerweide

I-VEE nodigt u van harte uit voor het symposium na aanleiding van het innovatieproject ‘Haskerweide op nei duorsum buorkjen’. Op Melkveebedrijf Haskerweide ontwikkelen Sanne en Jan van der Zijl een innovatief stal- en opslagsysteem waarmee de mineralenkringloop op het bedrijf zoveel mogelijk wordt gesloten. Het thema van het symposium is ‘Via een gezonde bodem naar een gezonde toekomst voor melkveehouderij’.

Datum donderdag 4 juli 2024
Tijd 09.30 – 16.00 uur
Locatie Meenscharweg 37, 8467 SC Vegelinsoord

De basis van dit innovatieproject is biodiversiteit en een gezond bodemleven. Dit wordt bereikt met o.a. gericht bemesten met verbeterde ruige mest in het najaar en stikstofrijke gier (urine) en darmvocht uit der fecesscheider in het groeiseizoen. Het stalsysteem en de mestbehandeling zijn gericht op het genereren van de benodigde meststoffen. De rubberen sleufvloer met primaire scheiding van feces en urine wordt intensief gespoeld met regenwater waardoor verdunning van de urinefractie ontstaat. Met deze fractie wordt in het groeiseizoen het grasland bemest. Buiten de stal wordt de feces met stro vanuit de ligboxen gescheiden in een stapelbare dikke en een dunne fractie. Beide fracties worden gescheiden opgeslagen. Door de juiste behandeling en bewaring worden opslagemissies zoveel mogelijk voorkomen.

Programma
Arno Brok, commissaris van de Koning in Friesland zal het symposium op donderdag 4 juli openen. Hierna zullen verschillende sprekers vanuit beleid, landbouwbedrijfsleven en specialismen in gaan op het thema om met een gezonde bodem en gezond bodemleven, gezonde gewassen te telen waarmee de koeien gezonde melk kunnen geven.

Insturen